Заточуємо свердло в домашніх умовах – кут заточки та інші нюанси

Будь-які ріжучі насадки для дриля в процесі експлуатації затупляются, що, власне, не вимагає доказів. Однак не поспішайте їх викидати, так як повернути насадки первісну працездатність можна шляхом заточки. Далі ми докладно розповімо, як це зробити.

Там, де необхідно заточка?

Якщо свердла по дереву можуть експлуатуватися тривалий час і при цьому залишатися гострими, то інструмент по металу приходить в непридатність дуже швидко. Звичайно, досвідчений майстер визначає тупе свердло на око або за першим же його зіткненню з поверхнею металу. Якщо ти хочеш грати, визначити потребу інструменту в заточенні можна за такими ознаками:

  • в процесі свердління виникає скрип і свист;
  • інструмент нагрівається набагато швидше, ніж зазвичай;
  • якість отвори виходить низьким – є зазубрені і задирки;
  • стружка виходить тільки з однієї спіральної канавки (ця ознака може свідчити ще й про неправильну заточування).

Заточуємо свердло в домашніх умовах - кут заточки та інші нюанси

Майте на увазі, що, працюючи тупим наконечником, ви піддаєте себе небезпеці, так воно може зламатися. При цьому розлітаються його частини здатні заподіяти серйозну травму. Крім того, свердло може "закусити". У такій ситуації, якщо дриль потужна або ви працюєте на верстаті, деталь вириває з рук, що часто теж закінчується травмою. Тому затягувати з заточкою або заміною наконечника ні в якому разі не можна.

Заточуємо свердло в домашніх умовах - кут заточки та інші нюанси

 

Основні параметри деталі

Щоб ви могли правильно заточити наконечник, перш за все давайте розглянемо основні його елементи, до яких відноситься:

  • ріжуча частина (ріжучакромка), що утворюється сходженням поверхні канавки і задньої поверхні;
  • передня поверхня, яка розташовується під ріжучої кромкою;
  • задня поверхня, яка розташовується за кромкою:
  • перемичка, розташована між двома задніми поверхнями.

 

Заточуємо свердло в домашніх умовах - кут заточки та інші нюанси

В процесі експлуатації насадки найбільше страждає ріжучакромка, перемичка і задні поверхні. Тому відновлення інструменту відбувається шляхом заточування задніх поверхонь, до яких примикаємо ріжучакромка і перемичка. Однак не все так просто: щоб кромка знову стала гострою і утворилася чітка перемичка, кути заточування повинні відповідати значенням з таблиці:

Вид углаЗначеніе в градусахα (кут, кут між площиною задньої поверхні і ріжучої крайкою) 10γ (кут заточування ріжучої кромки) 202φ (основний кут, утворений задніми поверхнями, або кут при вершині) 116 градусів / – 30 градусів

Дотримання цих значень дозволить ріжучої кромці завжди першої стикатися з поверхнею оброблюваної деталі, що забезпечить максимальну ефективність інструменту. Від кута при вершині залежить довжина ріжучої кромки. Його дотримання дозволить стружці добре укладатися в канавку і виходити назовні. Якщо ж зробити кут більш гострим, збільшиться ширина срезаемой смужки, в результаті чого стружка заб’є канавку і перестане віддалятися з отвору з усіма витікаючими наслідками. Занадто ж тупий кут знизить ефективність свердла.

Заточуємо на точильному верстаті

Заточити свердла в домашніх умовах не складе труднощів на звичайному точильному верстаті. Єдине, бажано, щоб верстат був обладнаний подручником, тобто невеликий платформочкой, розташованої перед робочою поверхнею загострювальної диска. Відстань між подручником і торцем кола має становити не більше одного міліметра.

Заточуємо свердло в домашніх умовах - кут заточки та інші нюанси

Оптимальна частота обертання точильного кола становить півтори тисячі обертів на хвилину.

Якщо насадка сильно затупілась, тобто ріжучі кромки з задніми поверхнями стали несиметричними, щоб правильно заточити інструмент, бажано зробити просте пристосування, виконавши такі дії:

  • накреслити рівну лінію на подручніке під кутом 60 градусів по відношенню до робочої поверхні абразивного диска. Лінія повинна розташовуватися напроти робочої поверхні;
  • на подручніке закріпіть обрізок металевого кутника, вирівнявши його по наміченої лінії, як показано на фото нижче. Тобто куточок теж повинен розташовуватися по відношенню до робочої поверхні круга під кутом 60 градусів. Для фіксації куточка можна скористатися струбциной. Якщо заточуванням ви будете займатися часто, можна просвердлити отвори і зафіксувати куточок болтами.

Заточуємо свердло в домашніх умовах - кут заточки та інші нюанси

Завдяки цьому пристосуванню ви можете докласти своїми руками свердло до спинки куточка і таким чином забезпечити кут задньої поверхні в 60 градусів. Тепер, коли все готово, можна приступати до роботи. Перш за все потрібно встановити крупноабразівний диск і включити верстат. Потім треба правильно взяти в руки свердло. Для цього покладіть два пальці правої руки на підручник, і на них укладіть заточувати інструмент. В результаті пальці слугуватимуть опорою. Лівою рукою візьміться за хвостовик заточується. Саме свердло поверніть так, щоб ріжуча кромка, яку ви будете заточувати, розташовувалася строго горизонтально.

Заточуємо свердло в домашніх умовах - кут заточки та інші нюанси

Тепер прикладіть інструмент бічний площиною до спинки куточка і підведіть своїми руками до робочої поверхні точила. Права рука повинна залишатися нерухомою, а ліва, яка тримає інструмент за хвостовик, повинна злегка переміщатися у вертикальній площині, здійснюючи похитування свердлом. Таким чином, заточка повинна відбуватися від ріжучої кромки до кінця задньої поверхні.

В процесі заточки утворюється велика кількість іскор, тому для виконання цієї операції обов’язково надіньте захисні окуляри.

За такою схемою зробите кілька погойдується рухів лівою рукою вгору / вниз. Сильно напружувати руки не треба, так як свердло у вас не вирве, тому просто будьте обережні. Заточивши одну задню поверхню, слід прокрутити лівою рукою свердло на 180 градусів і точно так же нагострити другу задню поверхню. По завершенню роботи переконайтеся, що кут заточування свердла, тобто кут при вершині дорівнює 120 градусам, що оптимально для інструменту по металу. Крім того, прослідкуйте, щоб кромки і задні спинки вийшли симетричними. Якщо інструмент далекий від ідеалу, потрібно його ще підточити.

Треба сказати, що в результаті переміщення хвостовика у вертикальній площині, задня поверхня виходить округленої. Тому така заточка називається конічною. Вона застосовується для свердел діаметром більше трьох міліметрів. Правильно заточити більш тонке свердло по металу ще простіше – його ріжуча частина притискається до площини точила і заточується без будь-яких погойдувань. В результаті задня поверхня набуває одну рівну площину. Тому така заточка називається одноплощинної. Хват свердла при такій обробці показаний на фото нижче.

Заточуємо свердло в домашніх умовах - кут заточки та інші нюанси

Після того як заточка буде завершена і інструмент придбає правильну форму, потрібно виконати доведення. Справа в тому, що поверхня після заточки великим абразивом далека від ідеалу. Тому потрібно встановити на верстат диск з дрібним абразивом і видалити всі шорсткості. В результаті поверхня повинна вийти ідеально гладкою.

Підводити заточувати інструмент до робочої поверхні точила необхідно плавно, щоб не виникало удару.

Щоб переконатися, що робота виконана правильно, спробуйте просвердлити отвір, можна навіть не глибоке, і переконайтеся, що кромка вийшла гладкою і рівною. Це головний показник заточеного інструменту.

Абсолютно також точаться і свердла по дереву. Єдине, їх кут при вершині робиться більш гострим – 140 градусів. Відповідно, інструмент підноситься до точив під кутом 70 градусів.

Немає загострювальної верстата – болгарка на всі випадки життя

Якщо у вас немає загострювальної верстата, але при цьому терміново знадобилося заточити свердло, можна скористатися болгаркою (УШМ). Але майте на увазі, що шліфмашинка – це один з найбільш небезпечних ручних електроінструментів. Порушення техніки безпеки при роботі з ним призводить до серйозних каліцтв, а іноді і смерті. Тому якщо досвіду роботи з УШМ у вас немає, краще не намагатися заощадити, а купити нову насадку.

Заточуємо свердло в домашніх умовах - кут заточки та інші нюанси

Якщо ви все ж вирішили точити свердла болгаркою, використовуйте для цих цілей виключно торцевої пелюстковий коло. Крім того, бажано, щоб сама болгарка була невеликою, тобто малопотужної. Процес заточування виглядає наступним чином:

  1. 1. Болгарка кладеться на горизонтальну площину диском вгору, щоб диск теж розташовувався горизонтально. Інструмент потрібно міцно утримувати лівою рукою, цієї ж рукою слід контролювати і кнопку живлення.
  2. 2. Потім свердло треба піднести до диска і заточити, намагаючись дотримуватися заводські кути. Шліфмашинку при цьому слід включати на мінімальних обертах.

Недолік такого методу полягає в тому, що заточка здійснюється "на око", тому якщо раніше свердла по металу ви не заточували, краще від такого способу відмовитися. Невмілими діями можна ще більше зіпсувати інструмент.

Використовуємо пристосування – коли теорія не потрібна

Найпростіший спосіб заточити свердло по дереву або металу, який не вимагає від вас ніяких умінь і знань – це використовувати спеціальне пристосування для дрилі або шуруповерта. Пристрій являє собою насадку з отворами різних діаметрів.

Заточуємо свердло в домашніх умовах - кут заточки та інші нюанси

Для заточки потрібно надіти на електроінструмент насадку, потім вставити інструмент в отвір, відповідне його діаметру, і повернути до упору. Спеціальні пази зафіксують свердло в робочому положенні. Майте на увазі, що вкрай важливо правильно розташувати свердло в отворі, так як тільки в цьому випадку задня поверхня буде оброблятися під правильним кутом. Після установки свердла потрібно увімкнути електроінструмент і почекати деякий час, поки заточиться одна його сторона. Потім заточувати інструмент потрібно повернути на 180 градусів і повторити процедуру.

Недолік пристосування полягає в тому, що є обмеження по діаметру. Мінімальний діаметр свердла, яке можна заточити становить 3-3,5 мм, а максимальний – 10 мм. Як правило, крок діаметра становить 5 мм. Однак для побутових цілей цього цілком достатньо. Вартість такого пристосування знаходиться в межах від 600 до 4000 рублів, залежно від виробника. Найбільш дорогими є вироби від німецького виробника Bosch.

Кілька слів про ремонт свердел по бетону

Всі вищеописані способи заточування відносяться до інструменту по металу і по дереву. Однак свердло з наконечником з побідиту теж може затупитися. При цьому воно проявляє себе так само, як і інструмент по металу – погано свердлить, швидко перегрівається і видає при роботі неприємний високочастотний звук. Треба сказати, що принцип заточування побідитових свердел приблизно такий же, як і для інструменту по металу, проте є деякі важливі нюанси.

Перш за все потрібно вимірювати висоту ріжучої частини затупленого інструменту. Заточувати свердла має сенс, якщо висота становить не менше 7-10 мм. Якщо ж висота менше, домогтися якісного результату не вийде, тому вигідніше придбати нову насадку. Для заточки нам знадобиться коло з алмазним напиленням. Майте на увазі, що твердосплавний наконечник не терпить високих температур. Тому працювати потрібно на мінімальних обертах.

Заточуємо свердло в домашніх умовах - кут заточки та інші нюанси

Щоб заточити твердосплавне свердло правильно, спочатку потрібно підправити кромки наконечника, які першими "злизуються" в процесі роботи по бетону. Кути крайок напайки повинні бути рівними, тобто під 90 градусів. Потім заточуються задні поверхні до самої напайки, як показано на фото вище. Якщо твердосплавная напайку сточив до стали, необхідно підточити передню частину. В іншому випадку м’яка сталь буде виходити на поверхню ріжучої кромки, відповідно ніякої ефективності і якості свердління в такому випадку від інструменту не добитися.

Щоб заточити побідитові свердло і при цьому не перегріти його, в процесі роботи використовуйте охолоджуючу рідину – воду або машинне масло.

Як і при обробці будь-яких інших свердел обов’язково стежте за симетричністю. Ріжучі сторони повинні бути одного розміру. Якщо центр осі зміститься, то знизиться ефективність інструменту, крім того, отвори будуть виходити нерівними. Існує також ще одне важливе правило – чим твердіше наконечник, тим гостріше повинен бути кут при вершині. Для побідитових напайок цей кут повинен становити 170 градусів.

Ось, власне, і все, що необхідно знати для самостійної заточування свердел.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.