Помпейські піч для піци – порадуйте себе справжньої італійської випічкою!

Так звана Помпейські грубка, яка використовується в Італії та інших країнах Середземномор’я для готування піци, знайшла чималу популярність серед наших співгромадян. У ній можна випікати домашній хліб і різні м’ясні страви, які виходять по-справжньому смачними.

Піч з Італії для приготування вишуканої випічки

Цікавить нас конструкція являє собою подову купольну піч з особливою робочою зоною, в якій при горінні палива перемішуються два потоку нагрітих газів. Один з них – відбитий, йде з-під купола пристрою, другий – конвективний, піднімається з поду. Головна особливість такої печі – саморегулювання роботи. Коли паливо надмірно розгорається, приплив свіжого повітря віджимається газами, що відходять з гирла. Це призводить до зменшення інтенсивності горіння. За рахунок цього нагріті гази піднімаються до склепіння, свіжий кисень починає надходити в піч більш активно, знову спостерігається посилення горіння. Описаний цикл повторюється.

Помпейські піч для піци - порадуйте себе справжньої італійської випічкою!

У помпейской печі можна випікати не тільки піцу, а й м’ясо, хліб і т.д.

Класична Помпейські піч для випікання піци монтується на заміських ділянках, у дворах приватних будинків. Вона виконує не тільки функцію агрегату для готування їжі, а й стає оригінальним елементом ландшафтного дизайну. В принципі, грубку можна встановити і всередині житла. Але тільки за умови, що креслення для її будівництва розроблені фахівцями в даній сфері. Потрібно грамотно звести димовідвідний тракт, облаштувати надійний фундамент, передбачити безліч дрібниць, які гарантують безпечну експлуатацію печі.

Ми поговоримо про те, як побудувати своїми руками класичну установку для готування, вибравши для неї місце на заміській ділянці. Відзначимо відразу, що цей процес буде непростим, дорогим, досить тривалим і трудомістким. Але результат робіт, повірте, вийде шикарним. Ви зможете насолоджуватися смачними стравами, приготованими в справжньої італійської печі.

Як влаштована чудо-піч – особливості конструкції

Високі фінансові витрати на будівництво обумовлені чималою ціною на матеріали і необхідністю споруди потужного підстави. Конструктивно піч для піци складається з:

  • підставки (стільниця плюс спеціальний п’єдестал);
  • фундаменту;
  • робочого простору (вхідна арка, сферичний купол, під, димохід).

Труба для відведення диму завжди розташовується перед піччю (попереду), що візуально відрізняє агрегат від близького за принципом роботи тандира або звичайного каміна. Розташовувати димохід у іншому місці заборонено, так як установка не зможе функціонувати.

Помпейські піч для піци - порадуйте себе справжньої італійської випічкою!

Піч складається з підставки, фундаменту і робочого простору (арки, куполи, димоходу)

Купол печі роблять багатошаровим. Першим ставлять вогнетривку цеглу (інший використовувати не можна), обмазують його глиною. Потім монтується утеплювач – базальтова вата, який додатково накривається перлітовим утеплювачем. Останній шар виконує захисну функцію. Його роблять з цементного розчину. Згодом звід можна обробити мозаїкою або декоративною штукатуркою. Але це необов’язково. Відзначимо, що полум’я вогню при горінні палива всередині печі спрямовується до склепіння, повністю огортає його, стелю нагрівається. За рахунок цього їжа готується швидко, так як прогрівається одночасно і знизу, і зверху.

Вхід грубки робиться у вигляді арки. Він служить для закладки дров і продуктів, з яких ви будете готувати їжу. Важливий момент! Висота арочного входу повинна дорівнювати 0,6 радіуса зводу, а ширина – висоті купола. Внутрішній діаметр печі може бути будь-яким. При цьому фахівці не радять робити його менше 80-90 см.

При самостійному будівництві помпейской грубки вам знадобляться креслення таких пристроїв. Тут є один нюанс. Більшість доступних графічних проектів потрібної нам конструкції вказують її розміри в дюймах. Сподіваємося, це не утруднить вашу роботу. Перекласти дюйми в звичні для нас сантиметри ви зможете без проблем (1 "дорівнює 2,54 см). Нижче наводиться креслення печі. Його можна взяти за основу при зведенні конструкції своїми руками.

Помпейські піч для піци - порадуйте себе справжньої італійської випічкою!

 

Будуємо агрегат для піци – трудомістке початок робіт

Помпейські піч зводиться в кілька етапів. Схема виконання робіт буде наступною:

  1. 1. Облаштовуємо фундамент.
  2. 2. Робимо підставку.
  3. 3. Виробляємо кладку.
  4. 4. Розганяємо агрегат.

Давайте побудуємо піч з п’єдесталом висотою 80 см і розмірами 120х120 см, з висотою склепіння 42 см і внутрішнім діаметром 84 см. Таку конструкцію можна назвати стандартною і найбільш простий в зведенні.

Перший крок – облаштування фундаменту. На виділеній ділянці землі копаєте котлован 150х150 см завглибшки 35 см. Насипаєте 20-сантиметрову подушку з піску, виготовляєте опалубку з дощок, застилаєте її поліетиленом, зверху збираєте з 8-12-міліметрових по товщині прутів сітку. Заливаєте арматуру бетонної сумішшю, вирівнюєте поверхню майбутнього фундаменту (він вийде у вигляді цільної плити), змочуєте його водою. Потім потрібно накрити підставу плівкою їх поліетилену і почекати днів 7-10.

Після застигання плити починайте будувати підставку. Своїми руками найпростіше робити її з шлакоблоків. Їх слід встановлювати літерою Н або П (перший варіант кращий, так як тоді навантаження від печі розподіляється по всій підставі). Шлакоблоки встановлюйте всуху, вставляєте в їх отвір арматурні прутки, заливайте бетоном. Чекайте 2-3 дня. Потім будуйте ще одну опалубку для стільниці. Висота останньої повинна вийти 10 см. Після заливки бетонної суміші знову чекайте її застигання (все ті ж 7-10 днів). Після цього можна приступати до основних етапів будівництва помпейской чудо-пічки.

Кладка – покрокове керівництво

Нижче дана схема, що наочно демонструє, як необхідно будувати піч.

Помпейські піч для піци - порадуйте себе справжньої італійської випічкою!

Кладка шамотного цегли (і будь-якого іншого!) Здійснюється на розчин, виготовлений з шамотного піску і мергелю (пропорції – 1 до 1). Перший ряд робиться з цілих виробів. Решта дозволяється монтувати, використовуючи половинки (менші частини) цегли. Кладка виробляється за спеціальним шаблоном – полукружалам (1 позиція на схемі). Їх збирають з пінопласту, дерев’яних дощок, старих труб. Після монтажу всіх цегли полукружала без проблем "виколупувати" зсередини грубки.

Помпейські піч для піци - порадуйте себе справжньої італійської випічкою!

Для кладки використовується тільки шамотна цегла

При виконанні кладки в разі необхідності кінці рядів можна замикати тесаними цегляними клинцем відповідних розмірів. Найскладніше замкнути звід печі. Зазвичай на його вершині залишається неправильне по конфігурації отвір. Заткнути його уламками цегли не вийде, в процесі експлуатації агрегату вони просто-напросто відваляться. Краще замкнути звід злегка підтесати цеглою, а решту діру (вона буде зовсім невеликий) закрити розчином для кладки.

Змонтована кладка повинна висохнути. Після цього можна ставити трубу для відводу диму. Досвідчені майстри викладають тракт з цегли. Любителям простіше придбати готову трубу в строймагазіне і встановити її. Цю операцію виконують до утеплення купола, але не раніше, ніж кладка повністю застигне. Потім потрібно зробити теплоізоляцію купола зсередини за допомогою розчину. Його роблять більш рідким і додатково додають крихту вермикуліту або азбест. Теплоізоляційний шар укладають після демонтажу полукружал.

Всі наявні зовнішні шви обов’язково рівномірно закрийте розчином, що використовувалися для кладки.

Загальна товщина зовнішнього захисного шару – 6-8 см. Наступна стадія теплоізоляція – обмотка печі базальтової ватою (товщина використовуваного матеріалу – до 10 см) і фіксація утеплювача металевим дротом. Потім обмазують вату сумішшю перлітового піску та цементу (пропорції – 6-7 до 1). Після висихання цього шару залишається лише обробити купол цементним або глиняним розчином.

Через два тижні можете приступати до разгонке печі. Топити її відразу на повну потужність не можна – вся конструкція потріскається. У перший день спаліть в ній 1,5-2,5 кг соломи або паперу, в другій – додайте до цього палива півкіло пелет або деревних трісок. Третя протопки виконується за допомогою 2,5 кг пеллет або 4 кг трісок. Потім кілька днів збільшуйте кількість палива на 1-2 кг. Після 7 днів розгону піч буде повністю готова до експлуатації і ви зможете насолоджуватися ароматною домашньою випічкою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *